domingo, 23 de abril de 2017

ACT. SOCIALS

HISTÒRIA DEL FORT PIENC (act. soc.)

En aquesta activitat d'història hem entrevistat a la mare del Emilio, que en sap bastant sobre aquest tema i ens ha ajudat força.


  • La relació dels romans amb l'actual espai del Fort Pienc:
Tot va començar al segle I a.C., quan l'emperador August va fundar la colònia romana de Barcino. Era un recinte enmurallat. L'actual Fort Pienc quedava als afores, al nordest i estava poblat de marismes, i per això ningú s'hi va establir allà. L'actual carrer de Ribes era una via de sortida de Barcino (la Via Francisca), i circulava paral·lela a l'aqüeducte romà.


  • Els orígens del nom del barri. D'on ve el nom Fort Pienc?
El nom del Fort Pienc és en record d'una fortalesa militar anomenada Fort Pius, el nom del capità general Francesc Pius de Saboia i Moura, construida en el segle XVIII, després de la guerra de successió espanyola. Té aquest nom perque "Pienc" és el gentilici de Pius (el nom del fort). Es va construir per controlar les carreteres de França i d'Horta i donar suport a la Ciutadella.
El Fort Pius està situat al nord-est de la imatge.



  • La relació entre el creixement de Barcelona a partir del Pla Cerdà (busqueu què era el pla Cerdà) i el barri:
El Pla Cerdà fou creat al 1859 per Ildefons Cerdà. Va fer la reforma urbanística de Barcelona i va crear, amb estrucura ortogonal, l'actual Eixample. Aquesta reforma es va posar en marxa perque les muralles no deixaven creixer a una Barcelona que estava creixent molt.



  • Quan i per què van construir l'estació del Nord?
El 1861 es va construir l'estació de ferrocarril de la línia que unia Barcelona i Saragossa. Es va construir perquè es necessitava una estació per finalitzar el recorregut Barcelona-Saragossa.


  • Com era el barri fa quaranta o cinquanta anys?
Era un barri ferroviari i industrial: Carrers tallats per les vies del tren, molts passos a nivell... També hi havien moltes naus industrials, agències de transports i construccions baixes.


  • Quines coses demanaven els veïns del barri al anys 70 del segle XX i quines s'han aconseguit?

Segle XX:
Reivindicaven els terrenys que Renfe va abandonar a principis dels anys 70, des de l'Estació del Nord fins a les Glòries. On hi havia vies mortes, van demanar més recursos pel barri.

Actualitat:
S'ha convertit en un barri residencial amb una oferta cultural de gran qualitat. Les vies del tren s'han soterrat. S'han construit espais públics a l'illa del Fort Pienc com: Llar d'infants, CEIP Fort Pienc, residència per a gent gran, mercat i biblioteca. En la resta del barri hi ha: Poliesportiu, parc urbà, aparcament soterrani, el TNC i l'Auditori.
Resultado de imagen de placeta fort pienc
COMENTARI PROFE: Felicitats Emilio per haver fet una entrada tan bona. Heu investigat i compartit en família. Gràcies.

No hay comentarios:

Publicar un comentario